Träna Judo – tips för nybörjare

Att börja träna judo är enkelt! Det är bara att kontakta en judoklubb som ligger i närheten och be om att få titta på en träning eller komma dit och provträna. Några speciella träningskläder behövs inte i början. Det räcker med att ha långa mjuka byxor och en långärmad tröja. Du får inte ha några smycken på dig och det gäller att dina tå- och fingernaglar är korta så att de inte kan skada dina träningspartners. När du börjar träna så får du det klassiska vita bältet. När du sedan (visat att du klarar en viss teknik blir du uppgraderad.

Judons regler

1882 grundade Jigoro Kano som då, vid 22 års ålder uppnått högsta nivån inom flera olika jujutsu-stilar. Judon var då inte lika populär och erkänd som den är idag. Men tack vare att lärjungar till judon vann allt fler tävlingar mot andra skolor så ökade judon i popularitet. Det finns flera olika tekniker inom judo och de flesta brottningstekniker är tillåtna så länge teknikerna inte bryter mot judons regler. Du får dessutom använda dig av din motståndares dräkt för att vinna matchen. Vi kommer diskutera mer om dräkten i nedanstående del. Judo är jättebra för självförsvar, personlig utveckling och motion!

Utrustning

Judo är ingen materialsport. Det enda som krävs i utrustning är en så kallad judogi vilket är det japanska ordet för “judodräkten”, som består av en jacka och byxa. Sedan krävs endast ett bälte som kallas obi. Din judogi och bälte kan du köpa på flera olika ställen. En bra, prisvärd och säker leverantör som dessutom är proffs på kampsportsutrustning och levererar allt från judogi, bälten och mattor med mera är jabb.se. Så ta av dig dina smycken, klipp dina naglar, fläta upp ditt hår och knata ned till din lokala dojo för att uppleva en fantastisk träningsform som är väldigt rolig!

About