Ta bättre bilder med din telefon

Vare sig om du gillar att ta selfies till ditt Instagramkonto eller om du dokumenterar dina resor runt jorden, är det roligt när bilderna blir så bra som möjligt. Många använder mobilkameran för att det är lättare, snabbare, billigare och är alltid nära till hands. Men det är svårt att slå en systemkameras resultat, såvida du inte tränar och lär dig några nya knep!

Bättre lins

Även de som inte är tränade fotografer kan skapa fantastiska bilder om de har en bra lins och kamera. Kvalitén på bilden och hur den fångar landskap och ljus är helt beroende på inställningar och vad din kameralins klarar av. Idag kan du till och med köpa extralinser som du sätter direkt på din smartphone. Linserna är bättre på att ta in och justera ljuset, samt att du kan ta vidvinkelbilder med bättre resultat! 

Läs på

Mätta din kunskapshunger genom att gå en fotograferingskurs eller läsa på online. Det finns tonvis med material på nätet för den som vill lära sig mer ingående om hur man tar bra bilder. Många professionella fotografer och populära influencers delar gärna med sig om hur just de arbetar och tar kort.

Snabba tips

Här har vi samlat några smarta tips för dig som vill komma igång så fort som möjligt:

  • Ta många bilder av samma sak – ta 10-20 bilder av samma motiv och gör några små justeringar hela tiden. Då har du en samling du kan gå igenom senare och välja ut den bästa bilden.
  • Lek med inställningarna – du vill ta bilder som du gillar och tycker är läckra. Du behöver inte följa proffsens regler angående exponering och filter. Lek med inställningarna som du telefon eller appar erbjuder och skapa din signatur.
  • Strunta i zoom-knappen – zoomfunktionen på en telefon är inte bra och ger dig inte den knviskarpa skärpa som en systemkamera med rätt lins kan få. Där det är möjligt, gå alltid närmre istället för att zooma.