Vanliga graviditetssymptom

Det finns många fler symptom på graviditet än morgonsjuka, såsom vi vanligtvis ser på film. Om du själv försöker bli gravid eller om ni har strulat med preventivmedel, är det viktigt att känna igen tecknen på en graviditet så du kan få en riktig undersökning på vårdcentralen. En av de enklaste metoderna för att få veta om du är gravid eller inte är att köpa hem ett graviditetstest. Hemmatest har samma säkerhetsgrad som hos barnmorskan så du kan förlita dig på resultatet. Men det blir snabbt oekonomiskt om du ska köpa hem graviditetstest i drivor för att veta om du väntar barn eller inte. I början kan du leta efter dessa vanliga symptom och endast ta ett test om du känner igen några av dem eller är medveten om att du nyligen haft oskyddat samlag.

Utebliven mens

Många kvinnor har oregelbunden mens, det är alltså svårt att veta om mensen är på väg eller inte. Men om du kommer att märka om mensen aldrig kommer, de flesta har nämligen en aning om att mensen brukar komma i slutet eller början av månaden. Du kan blöd lätt eller få fläckar i trosorna trots att du är gravid så det är ingen garanti att du inte är gravid bara för att du får mens. Det är också möjligt att mensen uteblir om du tränar väldigt hårt eller går på en strikt diet.

Trötthet

Många blir ovanligt trötta under de första veckorna av graviditeten. Tröttheten uppstår efter kroppen bildar progesteron som är tänkt att förstärka slemhinnan i livmodern inför de kommande nio månaderna. Om du lever som normalt men känner dig ovanligt trött kan det vara dags att göra ett test.

Nya smaklökar

Några veckor efter befruktningen kan du börja tycka om nya saker, du får så kallade ”cravings” eller begär efter saker du aldrig varit sugen på tidigare. Förr i tiden, när näringsbrist var vanligare, blev många mammor varsel om att de var gravida på grund av att de började äta rost eller blålera. I dag är det vanligare att du slutar tycka om din favoriträtt och istället blir sugen på inlagd gurka eller får ett starkare sockerbegär.